Skillnad på dekaler och etiketter

Dekaler, eller som vi gillar att kalla det, stickers är ett samlingsnamn för klistermärken och som i princip är printad vinyl med adhesive (limm) på undersidan. Kommer i alla former och storlekar och är fenomenalt bra att ha till allt möjligt.

Det är dock en djungel där ute eftersom kärt barn har många namn och många företag och tryckerier där ute frikostligt kallar sina erbjudanden för stickers eller dekaler men värt att notera är att det är stor skillnad på kvalitet.

Lite tips för bra och billiga stickers:

Storlek är en viktig del av prissättning. Större stickers kostar mer för det går åt mer material. Hitta en bra kombo eller varför inte kika här på populäraste storlekarna för stickers)

Färg vs svart/vitt
Färg kostar mer än svart och vitt då i princip alla tryckta stickers trycks på vit vinyl så enligt den gamla skolan med screentryck så går det bara åt en färg men du får illusionen att du får två färger (den vita). I digital produktion ser det liknande ut och det är snäppet billigare att göra enkelfärgade stickers än fullfärg.

Die-cut vs kiss-cut
Om du vill ha helt utskurna stickers utan något ark eller hemska kanter så är det die-cut stickers du är ute efter. Tekniken är likt att ditt klistermärke stansas ut med bakpapperet intakt och du får en praktisk liten rackare att ta med dig i fickan vart du än går. 

Kiss-cut är när man inte skär igenom bakpapperet och vanligt förekommande hos stickers i pappersfinish. Fungerar dock ypperligt för tex sticker sheets men se upp så du inte får fel hos andra leverantörer utan att medvetet välja det såklart!

Med die-cut menar man oftast också formskuret vilket inte är exakt samma sak men ett gemensamt vedertaget namn. Hos Stickerbomb.se har vi valt att stansa ut dina individuella stickers som en bra service men vi har hållit formerna fasta så som kvadratiska stickers, cirkel och rektangulära stickers. Är du på jatk efter mer kontroll eller helt vansinniga former rekommenderar vi vår systersajt Prettygoodstickers.

Hållbarhet
Den största fördelen med vinylstickers är hållbarheten som i sig självt tål väder, vind, regn och vatten utan några som helst problem. Vi har valt att skapa paket med vinyldekaler som tål en hel del användning men det går att förädla ytterligare, speciellt om du tänkt sälja dina stickers som konstverk eller liknande och vi tar gärna ett snack och tipsar hur du kan göra då.

Våra stickers är specade för att tåla upp till 5 års inomhusbruk (på en laptop nära dig till exempel) men tål utan problem utomhusbruk och vi har flera exempel på klibbor som vägrar släppa. Det som kan ske med denna typ av stickers är att färger kan blekna med åren, speciellt rött och gult är känsliga för sol och UV men det kommer inte vara några problem med att printet regnar bort, någonsin.

Papper vs vinyl
Billigaste möjligaste är papper, vi kan inte säga något om det men alla som testat vet att det inte är direkt långvarigt att använda och oavsett om det lackas eller ej så finns det risk att trycket kraftigt försämras med tiden. Vinyl å andra sidan håller för vatten, väder och vind så det är en avvägning men vi är stolta över våra dekaler och vågar säga att du inte kommer bli besviken.

Pappers-stickers är egentligen etiketter och trycks oftast men inte alltid på stora offset-pressar och leveras ibland på rullar. Helt grymt för sina specifika ändamål men inte riktigt lika kul som stickers enligt oss.

Stickerbomb.se - Billiga klistermärken

Tillbaka till artiklar